SET M&MC dag 55: Europa - Kracht en stamina
Kracht en stamina
Vandaag draait het om fysieke kracht, uithoudingsvermogen, en mentale veerkracht, geïnspireerd door traditionele sporten, filosofische reflectie, en eeuwenoude Europese tradities.
Krachttraining geïnspireerd door Traditionele Europese Sporten
Europa heeft een rijke traditie van kracht- en vechtsporten, zoals worstelen, gewichtheffen, en zwaardvechten. Vandaag focussen we op compound-oefeningen die grote spiergroepen aanspreken:
We beginnen nu dus met de oefeningen ipv daarmee te eindigen:
Warming up:
Bodyweight squats: 1 x 15
Push-ups: 1 x 10
Kern:
Dumbbell deadlift: 2 x 20
Bulgarian squats: 2 x (2x20)
Lying hip abduction: 2 x (2x20)
Dumbbell press: 2 x 20
Bent over rows: 2 x 20
Side plank: 3 x (2x60-90s)
Calf raises: 2 x 12
Cooling down:
5-10 minuten aan stretches en/of foamroll oefeningen.
Mocht je niet zoveel ervaring hebben met bovenstaande en hier zelf niet uitkomen, heb ik een mooie tabata voor je voor vandaag;
Thema van Europa: Stilte
Toen ik me ging verdiepen in Europa voor dit thema kwam ik er achter dat stilte een belangrijke rol speelt in de Europese filosofie, waarin het vaak wordt gezien als een krachtig middel voor zelfreflectie, innerlijke rust, en persoonlijke groei. Van de Griekse stoïcijnen tot moderne denkers, stilte wordt niet alleen gezien als de afwezigheid van geluid, maar ook als een manier om het drukke denken van de geest te kalmeren en een dieper begrip van het leven te vinden.
Bijvoorbeeld:
Plato en de Kracht van Reflectie
- De Grikese filosoof Plato beschouwde stilte en reflectie als essentiële voorwaarden voor wijsheid.
Hij zag stilte als een manier om "hogere waarheden" te ontdekken en los te komen van de afleidingen van de wereld. - Voor Plato is stilte de ruimte waarin de geest zijn eigen gedachten kan ordenen en waarin nieuwe ideeën naar boven kunnen komen, zonder dat deze vertroebeld worden door externe invloeden.Prachtig toch?
Descartes: Twijfel en Zelfkennis in de Stilte
- De Franse filosoof René Descartes stond bekend om zijn methode van systematische twijfel, waarbij hij alles in twijfel trok wat hij dacht te weten om zo tot zekerheid en waarheid te komen. Voor Descartes was stilte essentieel voor deze reflectieve oefening. Stel je eens voor om alles wat je geleerd hebt en waarvan je denkt dat het goed is in twijfel te trekken....wie weet krijg je dan wel hele andere inzichten.....
- Door zich in stilte terug te trekken en de wereld buiten te sluiten, probeerde Descartes een puur en helder zelfbewustzijn te bereiken. Dit stelde hem in staat om dieper na te denken over de fundamentele vragen van het bestaan, zoals de bekende gedachte “Cogito, ergo sum” (“Ik denk, dus ik ben”). Mooie uitspraak, alhoewel ik momenteel meer neig naar "Ik voel, dus ik ben"
Praktische Toepassingen van Stilte in het Dagelijks Leven
Geïnspireerd door deze filosofen kun je dus stilte in je eigen leven gebruiken om een kalmer en bewuster te worden. Maar hoe doe je dit dan?
- Dagelijkse Stiltemomenten: Creëer bewust momenten van stilte gedurende de dag, zoals de eerste 5 minuten van je ochtend. Dit kan je helpen om in contact te komen met je eigen gedachten en gevoelens, zonder de invloed van externe prikkels.
- Reflectieve Wandeling: Ga eens zonder telefoon of muziek op pad. Luister naar je ademhaling en de geluiden om je heen. Deze tijd biedt ruimte om helder na te denken en je hoofd leeg te maken.
- Journalen: Schrijven in stilte over je gedachten en gevoelens kan een krachtig middel zijn voor zelfreflectie en persoonlijke groei.
- Diep Luisteren: In gesprekken, laat stilte aanwezig zijn in plaats van snel te reageren. Dit creëert een dieper begrip en maakt ruimte voor nieuwe inzichten, zowel in jezelf als in de ander.
Door stilte een vast onderdeel van je leven te maken, kun je meer rust, zelfinzicht en helderheid ontwikkelen. Het biedt een tegenwicht voor de constante stroom van afleidingen en helpt je om bewuster te leven, zoals de Europese filosofen ons laten zien.
Ik ga hier zelf ook zeker mee aan de slag. Heb te weinig 'stilte' in mijn leven momenteel. Wie weet als deze challenge niet meer dagelijks gemaakt hoeft te worden, kan ik hier meer ruimte voor creëren!
Naast kracht en stilte volgt succes
Europeanen willen ook graag succesvol zijn. Maar hoe komt het dat wij het zo 'goed' doen met elkaar?
Nooit meer oorlog. Dat was de drijfveer voor samenwerking binnen Europa na de Tweede Wereldoorlog. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) groeide uit tot de Europese Unie (EU) van nu. Europese samenwerking is nu misschien wel harder nodig dan ooit.
Maar wat mogen wij van geluk spreken dat onze wieg in Europa stond bij onze geboorte. Hoe fantastisch andere werelddelen soms ook lijken, we hebben het hier gewoon goed met elkaar. Natuurlijk kan er heel veel beter maar als je kijkt naar de kansen die we hier hebben is het ook al rijkdom om zoveel keuze te hebben wat je doet met je leven.
Hier onder vind je nog een paar interessante manieren die echt bij ons Europeanen passen om volgende stappen te zetten in je leven: (mocht je dit willen...)
Reflectie en Journaling over Kracht en Doorzettingsvermogen
- Doel: Reflecteren op je eigen kracht en doorzettingsvermogen, en deze vastleggen om je doelen duidelijk voor ogen te houden.
- Oefening: Schrijf elke avond over een moment waarop je kracht en doorzettingsvermogen hebt getoond, zowel fysiek als mentaal.
- Voordelen: Door dagelijks te reflecteren versterk je je mentale weerbaarheid en leer je jezelf beter kennen. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop Europese filosofen het leven analyseerden en er betekenis aan gaven.
-
Positieve Affirmaties en Visualisatie van Succes
- Doel: Train je geest om jezelf te zien als sterk, zelfverzekerd, en veerkrachtig.
- Oefening: Begin de dag met positieve affirmaties zoals “Ik ben sterk”, “Ik ben veerkrachtig” en “Ik bereik mijn doelen”. Visualiseer jezelf succesvol. Je kan ook affirmaties kaartjes kopen bij een boekenwinkel. Dan pak je iedere dag een nieuwe positieve kaart van de stapel en laat je je inspireren.
- Voordelen: Deze positieve mindset helpt je om beter om te gaan met obstakels en om vertrouwen op te bouwen in je eigen kunnen.
Europese Cultuurelementen voor Extra Inspiratie
- Muziek: Voeg klassieke Europese muziek toe aan je playlist, zoals stukken van Beethoven of Vivaldi, om een kalmerende en gefocuste sfeer te creëren tijdens je meditatie of stille tijd.
- Eten: Voor een krachtboost kun je gerechten maken die rijk zijn aan proteïnen en koolhydraten. Denk aan traditionele gerechten zoals Italiaanse risotto met veel groenten, of Griekse moussaka die je energie geeft voor intensieve trainingsdagen.
- Inspiratiebronnen: Lees over inspirerende Europese sporters en filosofen. Denk aan verhalen van topsporters zoals de Zwitserse tennisspeler Roger Federer of de Duitse hardloper Sabrina Mockenhaupt, die veel kracht en uithoudingsvermogen in hun sport hebben laten zien. Ook stoïcijnse filosofen zoals Seneca kunnen je mentaal inspireren om sterk te blijven en uitdagingen met kalmte aan te gaan.
Deze "Europa – Kracht en Stamina"-dag is een kans om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen, zowel fysiek als mentaal. Door elementen uit de Europese cultuur, tradities en filosofie in te passen, ervaar je de intensiteit van een fysieke uitdaging gecombineerd met de rust en reflectie van een filosofische benadering. Veel succes, en laat me weten of je nog meer details wilt!